fimKERAMIEK

fimKERAMIEK
Fimke Brandjes-Kwadijk
Voltastraat 1
1521 TL Wormerveer
Tel. 06-37215641
075-6284963 (thuis)

Na een aantal workshops klei/keramiek te hebben gevolgd, ben ik enthousiast geworden en thuis aan het werk gegaan. Ik heb klei aangeschaft en mij verdiept in diverse technieken en glazuren. Aan de eettafel maak ik woon- en tuindecoratie en gebruiksvoorwerpen als kommen en schalen. Mijn werkstukken zijn handgevormd, soms met behulp van (gipsen) mallen. Inspiratie haal ik uit de natuur (fauna en flora), de diverse sociale media en andere keramisten.
Als mijn werkstuk twee weken gedroogd heeft, wordt het gebakken in een elektrische keramiekoven op 950 graden. Dit noem je biscuitstook omdat het gedroogde werk zo breekbaar is als een biscuitje. In ongeveer 6 uur wordt de oven opgestookt en 24 uur later mag de oven open (altijd een spannend moment … is alles gelukt/nog heel). De klei is KERAMIEK geworden en klaar voor decoratie met engobes (kleislib) en/of glazuur. Na een dag drogen gaat het de oven weer in, voorzichtig opgevoerd naar 1050 graden.
De keramiek is dan gebruiksklaar en klaar voor de verkoop. Het kan in de vaatwasser, maar ik adviseer om met de hand af te wassen. Ik werk altijd met loodvrije glazuren dus voedselveilig. De raku-gestookte (speciale Japanse stooktechniek) werken en die met effectglazuren kun je niet gebruiken voor etenswaren. De diverse tuindecoraties mogen natuurlijk buiten staan, maar pas op bij vorst !
De werkstukken zijn allemaal uniek, dus een precieze kopie kan ik niet maken. Wel iets wat erop lijkt, maar hoe het eindresultaat wordt, is afhankelijk van de bak- en glazuuromstandigheden. Levertijd van te bestellen spullen is ongeveer 3 à 4 weken. Dus graag het één en ander in overleg !
Ik word blij van KLEI, misschien word jij blij van mijn KERAMIEK (?)